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RE:  May former executive director of the Kentucky Horse Racing 
Authority pursue employment options in the horse racing industry? 

 
DECISION: Yes, within limitations.   

 
 
 This opinion is issued in response to your April 23, 2004 request for an advisory opinion 
from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was reviewed 
at the May 27, 2004 meeting of the Commission and the following opinion is issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  In February 2004 you retired from your position 
in state government employment as the Executive Director for the Kentucky Horse Racing 
Authority.  You began employment with the Kentucky Racing Commission (now “Kentucky 
Horse Racing Authority”) in March 1984.  Prior to that date, you were employed by various 
racing associations as a racing official in part-time positions that would last the duration of an 
assigned race meeting.  From 1974, when you began your career as a racing official, until you 
left your position as Executive Director and Chief State Steward for the Kentucky Horse Racing 
Authority on January 14, 2004, officiating for thoroughbred horse racing has been your only 
occupation.   
 
 In your desire to continue employment in the only occupation and profession in which 
you have been involved, you sought employment in the horse racing industry.   Prior to your 
seeking such employment, you sought guidance from the 1998 edition of “Employee Handbook” 
published by the Personnel Cabinet, which includes a summary of KRS Chapter 11A.  You 
specifically relied on the language that states, “You are allowed to return to the same business or 
profession in which you were involved prior to state employment.  However, for six months, you 
must not work on any matter in which you were directly involved during the last thirty six 
months of your state employment.”  You also reviewed KRS 11A.040(7), which provided you 
with further guidance concerning returning to your former profession or occupation.  
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 On April 9, 2004 you entered into an agreement with Churchill Downs, Incorporated to 
consult on an array of subjects dealing with horse racing and their operations in Kentucky and in 
other states where they operate.  Both Churchill Downs and you were “acutely” aware of the 
limitations imposed by the provisions in the Employee Handbook as well as KRS Chapter 11A.      
 
 You believe that you are in total compliance with the statute and will continue to be with 
any future employment.  On April 21, 2004, the president of Churchill Downs cancelled the 
agreement with you for consulting services.  You have not received any compensation or fees for 
consulting services from the president of Churchill Downs, and by mutual agreement with the 
president of Churchill Downs, you will not accept any compensation.   
 
 You ask for a request for an advisory opinion regarding employment that you may pursue 
in the horse industry.   
 
 The post-employment provisions in KRS 11A.040 (7), (8), and (9) provide: 
 

 (7) A present or former officer or public servant listed in KRS 
11A.010(9)(a) to (g) shall not, within six (6) months following 
termination of his office or employment, accept employment, 
compensation, or other economic benefit from any person or 
business that contracts or does business with, or is regulated by, 
the state in matters in which he was directly involved during the 
last thirty-six (36) months of his tenure. This provision shall not 
prohibit an individual from returning to the same business, firm, 
occupation, or profession in which he was involved prior to taking 
office or beginning his term of employment, or for which he 
received, prior to his state employment, a professional degree or 
license, provided that, for a period of six (6) months, he personally 
refrains from working on any matter in which he was directly 
involved during the last thirty-six (36) months of his tenure in state 
government. This subsection shall not prohibit the performance of 
ministerial functions including, but not limited to, filing tax 
returns, filing applications for permits or licenses, or filing 
incorporation papers, nor shall it prohibit the former officer or 
public servant from receiving public funds disbursed through 
entitlement programs. 
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 (8) A former public servant shall not act as a lobbyist or 
lobbyist's principal in matters in which he was directly involved 
during the last thirty-six (36) months of his tenure for a period of 
one (1) year after the latter of: 
 
 (a) The date of leaving office or termination of 
employment; or 
 (b) The date the term of office expires to which the 
public servant was elected. 
(9) A former public servant shall not represent a person or 
business before a state agency in a matter in which the former 
public servant was directly involved during the last thirty-six (36) 
months of his tenure, for a period of one (1) year after the latter of: 

 
 Please find a copy of Leaving State Government? that will provide you with guidance 
concerning your future employment in the horse industry.  Because you state that you would be  
returning to your former occupation and profession in which you were involved prior to your 
state employment, you are not prohibited from accepting compensation from any person or 
business that does business with the state, or is regulated by the state, even if you had direct 
involvement in such matters during the last three years of your state employment.   
 
 However, if you accept employment with, or compensation from,  such a person or 
business (i.e. Churchill Downs), for six months following your retirement you may not work on 
any matters in which you were directly involved the last three years of your state tenure.   
  
 “Directly involved” is defined in KRS 11A.010(18), provided below: 
 

 (18) "Directly involved" means to work on personally or 
to supervise someone who works on personally; and…. 

 
 Based on previous advisory opinions, you are considered to have been directly involved in 
any matters in which employees under your supervision have had direct involvement also, or in 
other words, any matters that have been before the Kentucky Racing Commission.   
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 Therefore, although you are not prohibited from immediately having a contract or an 
agreement with Churchill Downs, Incorporated to provide consulting services, for six months 
following your retirement, any consulting services that you provide to Churchill, or any horse 
racing track in Kentucky, should be limited to matters that were not before the Kentucky Racing 
Commission during the last three years of your state employment.  As the Executive Director and 
Chief Steward for the Kentucky Racing Commission, you were charged with enforcing the rules 
of horse racing in Kentucky.  It is difficult for the Commission to envision circumstances relating 
to horse racing in Kentucky that would not relate to matters in which you had direct 
involvement.  However, any work regarding operations of horse racing in other states would not 
appear to relate to matters in which you would have had direct involvement.   
 
 Additionally, for one year following your retirement, you may not serve as a lobbyist or 
employ a lobbyist in matters in which you had direct involvement the last three years of your 
employment.  You also may not, for one year, represent a person or business before the state in 
matters in which you had direct involvement the last three years of your employment.   
 
 “Represent” is defined in KRS 11A.010(17) below: 
 

 (17) "Represent" means to attend an agency proceeding, 
write a letter, or communicate with an employee of an agency on 
behalf of someone else. 

 
      Sincerely, 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: Joseph B. Helm, Jr. 
 
Enclosure: Leaving State Government? 


